Bohemian like you

Boho, bobo, retro-hippie, boho-chic, ethnic vintage, ashcan chic, luxe grunge, είναι πολλοί από τους νεολογισμούς που απευθύνονται σε αυτό που ονομάζουμε “bohemian style”.

Απελευθερωμένο στυλ μακριά από συμβάσεις που «μπλέκεται γλυκά» με το girly, ethnic, hippie & vintage ύφος.

Από πού όμως προέκυψε ο όρος “boheme” και κατ’ επέκταση το όλο boho-style; Η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε από τους Γάλλους προκειμένου να χαρακτηρίσουν έτσι τους Παρισινούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες, για τον ανέμελο τρόπο της σκέψης και της ζωής τους, που αντιστρατεύονταν τα πλαίσια του βίου των οικονομικών στενών ορίων των πολιτών με τις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις, αλλά και περισσότερο για την ατημέλητη εμφάνισή τους ιδιαίτερα των καφενόβιων του "Καρτιέ Λατέν".

Η πρώτη φορά που εμφανίζεται ο όρος είναι περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα ενώ καθώς ο χρόνος περνούσε το boho στυλ μεταλλάσσεται και αναμιγνύεται με τα διαφορετικά στυλ της κάθε εποχής κρατώντας όμως την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του και την «επιμελώς ατημέλητη» εικόνα του.

Τον 20ο αιώνα το boho συναντά το chic τις δεκαετίες του ’60 & ’70, όπου τα «παιδιά των λουλουδιών» το καθιερώνουν ως ένα κυρίαρχο στιλιστικό ρεύμα που ήρθε για να μείνει. Τη δεκαετία του ’80 το boho παρουσιάζει φούστες, φαρδιά παντελόνια, ευγενή υφάσματα (λινό, βαμβακερό, μετάξι, ελαφρύ μάλλινο, δέρμα) σε ένα look που τείνει να γίνει ξεπλυμένο, χυτό, ζαρωμένο, vintage και ethnic μαζί. Η δεκαετία των ’00 συνέδεσε το boho-chic στυλ με celebrities από το χώρο του θεάματος και της μόδας, με πιο προβεβλημένες εκπροσώπους του, το supermodel Kate Moss και την ηθοποιό Sienna Miller. «Αεράτες» φούστες (ειδικά οι λευκές maxi), γούνινα γιλέκα, ραφτές τουνίκ, ασύμμετρα κομμένα τζάκετ, φαρδιές ζώνες με «faux» στοιχεία, καουμπόικες μπότες, «φουσκωτές» ζακέτες και hobo τσάντες είναι τα πιο ενδεικτικά ρούχα που αντιπροσώπευσαν το boho style τη δεκαετία που πέρασε. Στην Ευρώπη επίσης έκαναν την εμφάνισή τους φαρδιές κρουαζέ μπλούζες, εφαρμοστά μάλλινα σακάκια, ταγιέρ και τζάκετ, τζην σε σοβαρό ύφος αλλά με λεπτομέρειες διαφορετικού τρόπου κουμπώματος και αρκετές παραλλαγές από δερμάτινες τσάντες.

Σε κάθε περίπτωση το πόσο boho φαινόμαστε ή θέλουμε να δείχνουμε είναι μία αναλογία, ένα «μπέρδεμα» από διαφορετικά στυλ που δένουν «αρμονικά», αρχικά μέσα μας και αφετέρου στα ρούχα μας. Μη διστάσετε να βάλετε την προσωπική σας «πινελιά» στο «δικό» σας boho-chic style και να ξεχωρίσετε με την ιδιαίτερη παρουσία σας.